Entrar al domicili dels més fràgils en plena pandèmia


Una de les principals recomanacions durant la pandèmia del coronavirus a Catalunya ha estat la de protegir, principalment, les persones grans i vulnerables de la COVID-19. Des de l'inici, s'ha demanat al col·lectiu de persones grans i fràgils que no surtin de casa i que restringeixin les visites.

Tanmateix, aquestes persones grans amb alts nivells de dependència han seguit necessitant, ara més que mai, una atenció directa i propera de suport a les activitats bàsiques i domèstiques de la vida diària. D'aquesta tasca, se n'han encarregat les professionals dels equips del Servei d'Atenció Domiciliària de la FADO, que han seguit treballat de valent, dia rere dia, per prestar un servei de qualitat amb les màximes garanties de seguretat.

A excepció d'algunes famílies que han demanat deixar de rebre el servei provisionalment per evitar l'entrada al domicili de persones externes, s'ha mantingut bona part de l'activitat de la línia d'Atenció a la Persona i algunes de les tasques de Suport a la Llar -llevat del de la neteja en tant que no és un servei essencial-.

La situació extrema de confinament ha provocat que, als domicilis, les treballadores familiars i les infermeres s'hi hagin trobat persones més soles i preocupades i, per això, una part de la seva atenció assistencial s'ha readaptat per poder-los oferir un acompanyament més emocional.

Amb la màxima seguretat, per partida doble

Que totes les professionals treballin amb totes les condicions de seguretat ha estat una prioritat, des del primer moment, per part de la Fundació Assistencial d'Osona. Malgrat al principi de la pandèmia els equips de protecció individual eren escassos i anaven molt sol·licitats a nivell mundial, finalment s'ha pogut dotar a l'equip humà del SAD amb tots els equips necessaris per entrar als domicilis amb la màxima seguretat: gorro, guants, socs, mascareta FPP2 i mascareta quirúrgica, i per a situacions de més risc, amb bates d'un sol ús i davantals. A més, s'han realitzat prop d'un centenar de proves PCR a les professionals del SAD i tots elles han sortit negatives.

De la mateixa manera, la FADO ha entregat als usuaris i als seus familiars mascaretes de roba, gentilesa de l'Assemblea Nacional Catalana i d'altres institucions i particulars que han fet donacions a la institució.

D'aquesta manera, s'ha aconseguit que el SAD, en tant que servei essencial, hagi pogut seguir funcionant amb el màxim compromís i professionalitat, enmig d'una de les pandèmies més crues de les últimes dècades. Tot això no hagués estat possible sense la valentia i l'esforç de totes les professionals, que heu demostrat que feu la vostra feina amb amor i dedicació.

Atenció domiciliària: a casa, en les millors mans

A la FADO proveïm l'atenció domiciliària pública a persones amb dependència a tot Osona, per encàrrec del Consell Comarcal d'Osona i dels ajuntaments de Vic i de Manlleu. En total, són prop d'un miler d'usuaris l'any. Aquest model permet oferir el servei de manera conjunta, integral i equitativa a tots els municipis de la comarca, garantint un nivell d'atenció homogeni i de qualitat a tot el territori.

Compartir: