Com podem combatre l’onada de calor?

Les temperatures elevades tenen un impacte directe en la nostra salut que es pot agreujar en el cas de les persones més vulnerables. A continuació, us compartim una sèrie de consells per protegir-vos de la calor.


Fa dies que la calor és intensa i és previst que encara en faci uns quants dies més, amb temperatures que podrien superar els 40 graus en alguns punts del territori.

Les altes temperatures poden tenir efectes perjudicials en la nostra salut, especialment en els col·lectius més vulnerables, com ara la gent gran, els nadons, les embarassades o les persones amb discapacitats o malalties cròniques, entre altres. Per aquest motiu, és important que tingueu presents aquests consells:

  • Hidrateu-vos sovint amb aigua (sempre que no ho tingueu contraindicat)
  • Feu àpats lleugers
  • Apliqueu-vos crema solar
  • Feu servir roba lleugera, preferiblement de cotó, i eviteu peces ajustades
  • No us exposeu als raigs de sol directe
  • Eviteu sortir i fer activitats físiques intenses a les hores de més calor
Gaudeix d'un estiu més saludable

Des del Departament de Salut, s'ha posat en marxa la campanya 'Salut i gaudeix de l'estiu', que estarà activa tot l'estiu i que inclou una sèrie de consells i recomanacions a tenir en compte per minimitzar els efectes negatius de les onades de calor: deshidratació, cops de calor, exposició al sol o cremades solars, entre d'altres.

Així mateix, l'Agència de Salut Pública de Catalunya i el Servei Català de la Salut disposa d'un Pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS), un document que té per objectius predir les possibles situacions meteorològiques de perill, minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població a Catalunya i coordinar les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a una possible onada de calor.

El Pla inclou una sèrie de consells i recomanacions, com ara hidratar-se sovint, no ingerir alcohol, evitar sortir al carrer durant les hores de més sol o ventilar sovint per mantenir un espai fresc. També altres consells d'estiu relacionats amb l'alimentació, la roba, la higiene o els viatges. Podeu consultar el Pla d'actuació POCS - 2021.

Compartir: