Celebrem el 10è aniversari dels Espais Activa't

Aquest 2022 es compleix una dècada de la posada en marxa dels Espais Activa't del Consell Comarcal d'Osona, un servei que ofereix activitats i programes de suport adreçats a les persones grans. Per commemorar l'aniversari, aquest divendres s'ha celebrat un acte al pavelló de Gurb amb representants de les diverses institucions que lideren el servei.


Unes 150 persones han participat, aquest divendres al matí, en l'acte de celebració dels 10 anys dels Espais Activa't, organitzat pel Consorci d'Osona de Serveis socials, els ajuntaments de Gurb, Santa Eugènia de Berga, Sant Julià de Vilatorta, Sant Quirze de Besora, Olost, i la Fundació Assistencial d'Osona (FADO). Una trobada que ha servit per celebrar la continuïtat d'aquest servei, que dona resposta a les diferents fases de l'envelliment, amb un treball centrat en les necessitats de cada persona des d'una concepció integral.

10 anys acompanyant les persones grans

Els Espais Activa't són un projecte comunitari i participatiu de promoció de l'envelliment actiu i saludable que es duu a terme a diversos municipis d'Osona. L'objectiu és acompanyar les persones grans en les diferents fases de l'envelliment, tot seguint un model d'atenció centrada en la persona i prioritzant les necessitats dels usuaris des d'una visió integral.

El projecte va néixer l'any 2012 amb 5 municipis adherits i, al llarg d'aquests 10 anys, el servei no ha parat de créixer. Actualment s'ofereix a 13 municipis.

Reclam a la Generalitat per al finançament d'aquest espais

Coincidint amb la festa de celebració dels 10 anys dels Espais Activa't, s'han reunit els alcaldes dels cinc municipis juntament amb el president del Consell Comarcal d'Osona i han acordat demanar conjuntament a la Generalitat finançament per aquests serveis, ja que en no tenir la categoria de centres de dia ni SAIAR no tenen suport financer.

L'alcalde de Gurb, Josep Casassas, ha explicat que els ajuntaments adherits han fet balanç i coincideixen en el fet que es tracta d'un servei que cal "mantenir, potenciar i fer créixer encara més". Per la seva banda, el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Carles Rodríguez, ha agraït la implicació de tots els agents que fan possible que aquests espais siguin una realitat (representants polítics, gerocultores, treballadors socials...) i ha posat en valor la feina que es fa diàriament: "Ens vam ajuntar fa 10 anys i aquesta unió s'ha mantingut i facilita que a través d'aquest servei les persones grans puguin gaudir d'activitats adaptades a les seves capacitats".

Núria Viñas, coordinadora de l'Àrea d'Envelliment Actiu i Dependència i dels Espais Activa't del Consorci d'Osona de Serveis Socials, ha dedicat unes paraules d'agraïment a totes les persones implicades en el projecte, fent una menció especial a les treballadores socials del COSS, a la FADO i als usuaris i familiars dels centres. Ha posat en valor la necessitat de disposar d'un servei com aquest, que compta amb la "suma de molts agents implicats". Elisabet Escala, coordinadora dels Espais Activa't de la FADO, ha volgut agrair la participació de les persones assistents, en especial als usuaris i a les seves famílies que són "els autèntics protagonistes de la diada".

Un model centrat en les necessitats de la persona

El servei es divideix en tres eixos diferents, organitzats per grups i activitats en funció de les necessitats de cada usuari:

  • Els grups oberts de participació activa. Dinamització comunitària (Eix 1). S'organitzen tallers proposats per les pròpies persones usuàries, com ara conferències, activitats intergeneracionals, visites culturals o tallers d'escriptura, entre d'altres. L'objectiu és generar punts de trobada entre els participants i millorar el benestar físic, mental i emocional de tots ells.
  • Tallers de benestar. Envelliment actiu (Eix 2). Grups que treballen aspectes com l'estimulació cognitiva i la psicomotricitat i participen en tallers pensats per mantenir cos i ment actius.
  • Grups de promoció de l'autonomia personal i atenció a la dependència (Eix 3). Són tallers adreçats a persones en una situació de salut vulnerable, que poden tenir dependència reconeguda. S'organitzen activitats tant per promoure i mantenir l'autonomia personal com per donar suport als cuidadors familiars.

Actualment, la FADO gestiona els 5 Espais Activa't que formen part dels eixos 2 i 3, que són els que compleixen 10 anys de vida. Aquests estan ubicats als municipis de Gurb, Santa Eugènia de Berga, Sant Julià de Vilatorta, Sant Quirze de Besora i Olost. La resta de centres dels Espais Activa't de l'eix 1, gestionats directament pel Consorci d'Osona de Serveis Socials es troben a Calldetenes, Roda i Les Masies de Roda, Rupit i Pruit, l'Esquirol, Cantonigròs, Sant Hipòlit de Voltregà i Montesquiu.

Des dels Espais Activa't es prioritza el treball transversal i en xarxa amb els diferents agents i professionals del territori.

Compartir: