La Generalitat concedeix la categoria de SAIAR als Espais Activa't gestionats per FADO

El Departament de Drets Socials finançarà 330 noves places d'atenció diürna per a gent gran en diferents municipis de Catalunya, 57 de les quals a Osona.


La Generalitat finançarà 57 places dels Espais Activa't dels municipis de Sant Julià de Vilatorta (10), Santa Eugènia de Berga (10), Sant Quirze de Besora (10), Olost (10), Gurb (7) i Viladrau (10). Així ho ha anunciat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, en una compareixença conjunta amb el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Carles Rodríguez.

La FADO gestiona cinc d'aquests centres d'atenció diürna, on es desenvolupen programes de promoció de l'envelliment actiu i l'autonomia. Fins ara, funcionaven únicament amb places privades, subvencionades amb el suport dels ajuntaments. El finançament públic -un reclam històric compartit per alcaldes, Consell Comarcal i Consorci d'Osona de Serveis Socials-, acosta aquests centres al model dels SAIAR que ja funcionen en altres municipis.

Els SAIAR (Serveis d'Atenció Integral en l'Àmbit Rural) són equipaments per a gent gran que disposen d'espais diferenciats per oferir els serveis assimilables als d'un centre de dia, així com zones per a tallers i serveis amb caràcter ambulatori i a domicili, en funció de les necessitats dels usuaris i les seves famílies.

Un 80% més de places públiques als SAIAR catalans

En conjunt, el Departament de Drets Socials té previst finançar 330 noves places en SAIAR d’arreu de Catalunya: 159 a la demarcació de Barcelona (57 de les quals a Osona), 75 a Lleida, 60 a Girona, 16 a Tarragona i 20 a Terres de l'Ebre. La mesura suposa augmentar de 411 a 741 (+80%) el nombre de places públiques en aquests serveis. L'activació d'aquestes places respon a la voluntat del Departament d'aplicar un model d'Atenció Centrada en la Persona, que ofereixi una cartera de recursos diversa, capaç d'adaptar-se a les necessitats de cada persona. En aquest sentit, els SAIAR faciliten que la gent gran que viu en determinades zones pugui continuar al seu domicili i que, alhora, tingui cobertes les necessitats d'atenció.

Compartir: