Cap a una atenció centrada en la persona


"La salut no és l'únic que una persona necessita per tenir una vida feliç i digna". Amb aquesta afirmació com a punt de partida, Bermejo explicava com els gerontòlegs i/o treballadores familiars poden satisfer els drets de les persones més fràgils. Cuidar la seva salut no és suficient: "a vegades, tenim tendència a minimitzar les necessitats dels altres, ens concentrem tan en els aspectes relacionats amb la salut que oblidem altres qüestions importants, com les seves oportunitats de decisió i de participació".

Lourdes Bermejo va explicar que, actualment, és essencial que en les intervencions dirigides a persones en risc o en situació de dependència s'apliqui l'enfocament de l'AICP. El model garanteix l'exercici dels drets i la preservació de la dignitat de les persones per assolir millores en la seva qualitat de vida, així com que tinguin una participació activa en l'elaboració i desenvolupament dels seus plans assistencials, es respectin les seves preferències, desitjos i valors per afavorir que no perdin el control sobre el seu propi projecte de vida.

Catalunya és un dels territoris on més s'ha avançat en la implantació de l'AICP, sobretot en l'àmbit de residències, però també s'està plantejant amb força a la resta d'àmbits socials i sanitaris. Aquest nou model, segons l'experta, és el resultat de dècades de transformació social: "tardarem més o menys en aplicar-ho però no passarà de moda".

Compartir: