Destaquem<< Altres destacats
El Consorci Hospitalari de Vic dona veu als supervivents per trencar el silenci sobre el suïcidi
El CHV-FSHC ha commemorat el Dia Internacional del Supervivent amb un acte carregat d'emoció i simbolisme per donar suport als supervivents - familiars i amics que han patit la pèrdua d'un ésser estimat per suïcidi.
En un context en què el suïcidi segueix sent una de les principals causes de mort arreu del món, amb més de 700.000 persones que perden la vida cada any segons l'OMS, l'acte va posar en valor la importància d'oferir recursos i suport a les persones afectades.
La directora d'Osona Salut Mental (OSM), Iluminada Corripio, ha estat l'encarregada de donar la benvinguda a l'acte i ho ha fet destacant el compromís del centre amb l'atenció als supervivents a través del Grup de Supervivents: "Volem que qualsevol persona que hagi viscut aquesta dolorosa experiència sàpiga que no està sola. Des del CHV treballem cada dia per acompanyar-los i ajudar-los en aquest procés i continuarem esforçant-nos per donar aquest suport a tothom qui ho necessiti."
La jornada també ha comptat amb la intervenció de la infermera de salut mental d'OSM del CHV-FHSC, Judit Pons, que ha subratllat el valor d'iniciatives com aquesta per trencar el tabú que encara envolta el suïcidi. "Cada any, a Catalunya, més de 600 persones perden la vida per suïcidi, més de 50 persones cada mes. Estem davant d'una realitat que, en molts casos, pot ser evitable. Amb treball, visibilitat i suport, podem aconseguir que en el futur aquesta xacra desaparegui."
Des del 2018, el CHV impulsa el Grup de supervivents, una iniciativa pionera destinada a oferir suport a les famílies i amics que han perdut un ésser estimat. "Aquest grup sorgeix per atendre aquelles persones que han de fer front a una realitat tan dura com aquesta, ajudant-se entre iguals i creant un espai segur on compartir i curar", ha explicat Judit Castany, psicòloga i coordinadora de l'Associació de Familiars de Malalts Mentals.
Un dels moments més colpidors de l'acte ha estat el del testimoni d'una membre del grup de supervivents, Rosa Maria Espona, que ha volgut compartir com aquest espai li ha permès trobar consol i suport. "Aquest grup m'ha fet veure que tots parlem el mateix idioma. Venir aquí em permet obrir i expressar sentiments sense rebre un judici, sense pressió i sense culpa", ha explicat emocionada.
La cerimònia ha inclòs gestos de record i esperança, com la plantada d'un arbre, missatges escrits pels supervivents i una encesa d'espelmes en homenatge a les persones que segueixen vivint i lluitant per aquestes pèrdues.
El suïcidi continua sent una realitat silenciada i carregada d'estigma, però amb iniciatives com aquestes, el CHV vol contribuir a conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat de parlar del suïcidi obertament, de treballar en la seva prevenció i d'oferir el suport a aquelles persones que afronten el dol amb el clar missatge que no estan sols.