Com ha canviat la manera d’alimentar-se i d’escalfar-se?


Els espais de la Xarxa Activa't han organitzat durant les últimes setmanes diverses activitats amb exercicis de reminiscència per recordar aspectes de la vida quotidiana dels usuaris com què menjaven per esmorzar quan eren infants o de quina manera s'escalfaven a casa.

El dia 2 de març, es va fer una activitat conjunta amb alumnes de primària de l'escola Jacint Verdaguer de Santa Eugènia de Berga, sota el nom 'Esmorzars d'abans i d'ara'. Durant l'activitat, petits i grans van seure a taula per tastar i conèixer els productes dels esmorzars actuals i els de mitjans del segle XX. Les persones grans van presentar els seus esmorzars, que incorporaven propostes com farinetes, bulls, cigrons, pa amb codony o pa amb melmelada i mantega. Els nens i nenes, en canvi, van aportar-hi, entre d'altres, galetes diverses i entrepans, i van aprendre, en la seva relació amb la gent gran, com bona part dels esmorzars d'abans eren cuinats, mentre ara consumeixen productes processats o empaquetats.

Els centres de la Xarxa Activa't de Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga, Sant Quirze de Besora i Gurb van acollir una sessió de xerrada-tertúlia 'Com ens escalfàvem?". Aquesta activitat de reminiscència es va tractar en format de xerrada i conversa amb els usuaris per fer memòria de les opcions de calefacció que empraven a casa, com podien ser els brasers, les taules camilles, les llars de foc o les estufes, entre d'altres. Durant l'activitat es va fer ús de fragments en suport audiovisual, fotografies i talls sonors radiofònics per complementar els records personals i fomentar el debat. La xerrada tertúlia es va fer en espais matinals de Promoció de l'Autonomia i en grups d'Envelliment Actiu de tardes.

Les activitats de reminiscència de la Xarxa Activa't posen en valor el passat i la memòria de la gent gran usuària dels seus espais.

Compartir: